Microsoft stopt met Windows XP

Het is al via veel kanalen gemeld, Windows XP wordt van 8 april 2014 niet meer ondersteund door Microsoft. De reden is simpel: Microsoft wil zich richten op het verkopen en ontwikkelen van nieuwe technologieën, blijkt uit het officiële bericht. In de Nederlandse pers is al uitgebreid aandacht besteed aan dit onderwerp. Het advies luidt telkens hetzelfde: gebruik je nog Windows XP, upgrade dan je systeem zodat je computer veiliger is.

Doorgaans wordt een software versie 5 jaar ondersteund. Dat houdt in, als een product in 2009 gemaakt is, het tot 2014 van updates wordt voorzien. Vergelijk dit met de garantie van bijvoorbeeld een fiets, die verloopt ook na een aantal jaar.

Omdat een groot gedeelte van de wereld van de software van Microsoft afhankelijk is, is Microsoft gelukkig zo goed om software langer te ondersteunen. Microsoft doet dat doorgaans 10 jaar, met Windows XP zelfs 12 jaar.

Waarom zijn er updates

Software updates lijken een vervelende bijkomstigheid van het hebben van een computer. Microsoft gebruikt deze updates eigenlijk voor 2 zaken: het verbeteren van de functionaliteit en het dichten van beveiligingslekken.

Ongeveer eens in de 5 jaar brengt Microsoft een nieuwe Windows versie uit. Sinds Windows XP zijn Windows Vista, Windows 7 en Windows 8 gemaakt. Als er een nieuwe Windows versie komt, bestaan de updates voor oudere versies alleen nog uit het dichten van beveiligingslekken.

Blij dat Micosoft met Windows XP stopt

Doordat Windows zo lang ondersteund wordt, maar geen updates voor nieuwe functionaliteit meer toevoegt, gebruiken veel mensen een web-browser van vele jaren oud. De ontwikkeling van het internet gaat steeds harder, en een website van 10 jaar oud lijkt nu zo antiek als een floppydisk. Zo zag de NRC website er 12 jaar terug uit:

NRC Website in 2001

Als je dit bekijkt, kun je je haast niet voorstellen dat dit nog maar 12 jaar oud is. In de tussentijd, is er wat techniek en gebruiksvriendelijkheid een enorme ontwikkeling geweest (ter vergelijking: de huidige website van NRC en deze versie uit 2001). Omdat Windows XP nog steeds veel gebruikt wordt, besteden web-ontwikkelaars veel tijd aan het zo goed mogelijk werkend maken van nieuwe technieken binnen een browser die is ontworpen voor het internet van jaren terug.

Voor veel mensen is het stoppen van de beveiligingsupdates de belangrijkste reden om Windows XP te vervangen door een modern systeem. Wij, en onze klanten, zijn hier heel blij mee omdat dit kosten bespaard bij het ontwikkelen van iedere webapplicatie. Er hoeft geen rekening meer gehouden te worden met het geschikt maken van de applicatie voor deze oude techniek. Daarnaast kunnen we iedere gebruiker van de voordelen van de nieuwste technieken laten profiteren.